Tegenwoordig zie ik steeds vaker jonge kinderen in merkkleding lopen. Als ik het heb over merkkleding heb ik het over schoentjes van UGGS, broekjes van Tommy Hillfiger, shirtjes van Lacoste, jasjes van Burberry en petjes van Prada. Als je alles bij elkaar optelt kom je op meer dan €250,- uit terwijl het lieve kleutertje geen benul heeft van de waarde van de kleding. Niet alleen ik vraag me af waarom, op het internet zijn er diverse forums te vinden waarin mensen zich openlijk afvragen waarom.

kinderkledingWaren het vroeger voornamelijk tieners die fan waren van merkkleding, tegenwoordig willen ook de kleintjes er het liefst bijlopen als kleine ‘moviestars’. Zo heeft onderzoek uitgewezen dat maar liefst 2/3 van de Nederlandse ouders geeft aan dat hun kinderen een mix draagt van merkkleding met niet- merkkleding. Met name de gezinnen met hogere inkomens geven aan hun kinderen vaak te kleden in merkkleding. Maar waarom willen mensen nu eigenlijk zo graag merkkleding dragen? Na diverse onderzoeken te hebben gelezen ben ik tot de volgende conclusies gekomen.

  1. Het dragen van merkkleding kan bijdragen aan het behalen van je doelen. Mensen kijken nog steeds niet vaker dan de buitenkant. Er wordt daarom gelet op de kleding die je draagt en merkkleding wordt geassocieerd met succes en status.
  2. Verder worden kinderen in merkkleding gestoken doordat ze dan unieke kleding dragen waardoor ze opvallen. Er zullen weinig tot geen kinderen in dezelfde kleding rond lopen. Ook hier komt in principe neer op status.
  3. De kwaliteit van merk kleding, veel ouders hebben ook aangegeven dat ze hun kinderen graag zien lopen in merkkleding vanwege de kwaliteit. Doordat de kleding duurder zijn zou het kwaliteit van de kleding tevens beter zijn.

Persoonlijk ben ik van mening dat kinderen kleren moeten dragen waar ze mee kunnen doen wat ze willen zonder dat ze zich schuldig hoeven te voelen. Mijn kinderen ravotten voornamelijk in kleding van de H&M, eerlijk is eerlijk de kwaliteit mag dan niet je-van-het zijn. Ik vind het dan ook geen ramp als er een scheur in een broek zit of als er weer eens een beker ranja om is gegaan en daardoor het t-shirt verpest is. Draagt uw kind merkkleding? Wat vind u van dit artikel?